PTT çalışanlarının 227 trilyon lirasına Maliye el koyacak

Haber Giriş : 12 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Telekom'un özelleştirilmesi ile ilgili hazırlanan yasa tasarısının, PTT çalışanlarının 227 trilyon lirasına el koymayı öngördüğü ortaya çıktı.

Edinilen bilgilere göre AKP, gelecek hafta TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesine devam edilecek Telekom Yasa Tasarısı'na komisyonda geçici bir madde ekledi. Bu madde ile PTT çalışanlarının maaşlarından yüzde 2 kesilerek Kefalet Sandığı'na yatırılan paraların, PTT Genel Müdürlüğü ve Maliye Bakanlığı bütçesine aktarılması öngörüldü. Kesilen aidatların toplam 17 trilyonluk anaparası hak sahiplerine yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içinde defaten ödenecek.

Sandığın tasfiyesi için PTT Genel Müdürlüğü'nün yetkili kılındığı maddede; kalan 210 trilyonun yüzde 60'ının (126 trilyon) PTT Genel Müdürlüğü'ne, yüzde 40'nın (84 trilyon) da Maliye Bakanlığı'na aktarılması öngörüldü. PTT'ye aktarılan para taşıt ve modernizasyon harcamalarında kullanılacak. Maliye'ye aktarılan ise bütçeye gelir kaydedilecek.

23 bin 500 çalışanın yer aldığı Kefalet Sandığı, emekli olanların ek toplu para alabilmeleri için kurulmuş ancak bugüne kadar hep anapara ödeyip nema vermemişti.

Haber Sen Genel Başkanı Kemal Keleş düzenlemenin yasal olmadığını yapılanın resmen gasp olduğunu söyledi. Keleş, "Yetkililer bize, 'Vakıflar ve sandıklara ilişkin yasa nedeniyle zaten paranın tamamına el koyacaklar, hiç olmazsa yüzde 60'ının kurumda kalmasını sağlayalım' dediler. Ama paranın çalışanlara ait olduğunu unutuyorlar."

Kamu Sen'e bağlı Türk Haber Sen Başkanı İsmail Karadavut da çalışanların yüzde 2'lik kesintiden kurtulacağını söyledi. Karadavut, "Keşke tamamı PTT'ye devredilseydi. Ayrıca mahkeme yoluyla bu paralar tahsil olunabilir" dedi.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber